Moda Fotoğrafçıları

Hergün internette, dergilerde, billboardlarda yüzlerce mankenin birbirinden güzel kıyafetleri en mükemmel şekilde sunduğu fotoğraflarıyla karşılaştığımızda hepimizin ağzı açık kalıyor. Ne kadar kusursuz olduklarını, yüzhatlarını, duruşlarının güzelliğini hayranlıkla izleyip kıskanıyoruz. Ama onlara o duruşları verdiren, hangi açıdan en güzel görüneceğini önceden bilen ve en önemlisi ordaki ruhu sayfalara yansıtanın aslında fotoğrafçılar olduğu çok nadir aklımıza geliyor. İşte size en başarılarından birkaçı;

Koray Birand

Bilkent Üniversitesi, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesini bitirdikten sonra kısa film çekmekten, görüntü yönetmenliğine kadar herşeyi deneyen Birand, moda fotoğrafçısı olmaya moda tasarımcısı Bahar Korçan ve Marie Claire moda editörü Hakan Öztürk sayesinde karar vermiş. 2004'te Korçan'ın yaz koleksiyonunu ile başlayıp, 2004 Eylül ayından itibaren de Marie Claire'ın her sayısı için çekim yapmış. Kurucusunun Tamer Yılmaz olduğu FABRİKA fotoğraf stüdyosuna freelance olarak çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. Şimdiye kadar birlikte, Marie Claire, Harper's Bazaar, Twist, İpekyol, Derishow, Herry, Machka, Arena, Ece Sukan, Network, Pierre Cardin gibi dünyaca ünlü markalar ve isimler ile çalışmış.







Cihan Alpgiray


Alpgiray sektörün en genç fotoğrafçılarından. Elle, Trendsetter, Cosmopolitan gibi dergilerin moda çekimlerini yapıyor. Arkadaş portreleri çekerek ilgilenmeye başladığı fotoğrafçılığı 2004 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi'nin Fotoğraf ve Video bölümünü kazanarak hayatının profesyonel uğraşlarından biri haline getirmiş. Neden moda fotoğrafçılığını tercih ettiği konusunda " 'Şöyle dur, böyle yap, buraya bak' diyerek yönetmenlik yapmak, fotoğraf çekme keyfimi artırıyor. Saç, makyaj, kıyafet gibi konulara eğilmeyi, kafamdaki kurguyu gerçekleştirmeyi seviyorum. Modellere direktif vermek hoşuma gidiyor." açıklamasını yapıyor. Fotoğraf çekerken sinemadan esinlenen Alpgiray modellerini mekanla bütünleştirmeyi tercih ediyor; "Baktığınızda oraya ait olduğunu düşünürsünüz, oraya konmuş izlenimi çok sahte göründüğünü düşünüyorum." Başarılı bulduğu isimler arasında Aziz Haidaryan, Timur Çelikdağ, Emre Doğu gibi isimler var. Yakın gelecekte çekmeyi hedefledi isimlerden biri ise Mischa Barton! Bu hedefini 3 sene içerisinde gerçekleştireceğini söylüyor.




Yağmur Kızılok

İnsanları yaptıkları iş ve kendi adlarıyla anmak saygıdandır. Ama benzer bir soyisim görünce acaba sorusu akıllarda oluştuğu için kendisinin Fikret Kızılok'un oğlu olduğunu belirtmek isterim. 1993'te Floransa'da çektiği fotoğraflarla bu yola giren Yağmur Kızılok'un en büyük destekçisi babasıymış. Trendsetter, Biz Magazine , 2 de Bir, Elle , Marie Claire , Madame Figaro, Harpers Bazaar gibi dergiler ile birlikte çalışıyor. İlkay Muratoglu, Serdar Onal, Senol Altun gibi başarılı moda fotoğrafçılarını bünyesinde bulunduran ajans PPR(professional photographic representation)'a bağlı. Londra Moda Haftası'nda dünyaca ünlü isimlerle çalışan Kızılok, Sisley'in sitesinde yayınlanan bir fotoğrafıyla ikincilik elde etmiş. "Defileler tamamen şov amaçlı. Moda fotoğrafçılığını seviyorum ama albüm kapaklarını çekmek çok keyif veriyor bana" diyen Kızıkol eğitimine Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim ve Tasarımda devam ediyor.




Barış Aktınmaz

PPR'a bağlı bir diğer profesyonel fotoğrafçı Aktınmaz 1976 doğumlu. 1999'da Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğrafçılık Bölümünü bitirmiş ve 11 yıldır moda fotoğrafçılığyla ilgileniyor. Elle, Marie Claire, 2'debir, Harper's Bazaar bu süre içinde çalıştığı isimlerden yalnızca birkaçı. Kendisinin Selin Toktay ile 2'debir için hazırladığı içinde Ayılar, Tamburada gibi Taksim'de sıkça karşılaşabileceğiniz isimlerle gerçekleştirdiği çekimleri mevcut.





Posted by ilke 22:34  

4 Comments:

  1. pansy said...
    Ellerine sağlık ilkecim.Çok güzel olmuş.
    Cihan Alpgiray <3
    ilke said...
    :)
    zui said...
    favorim cihan
    sağol ilke:]
    ilke said...
    rica ederim madem bu kadar sevdiniz cihan'ı elimde hazır bir de röportajı var onu da yayımlarım o zaman bikaç güne :)

Post a Comment