Haute Couture


Kişiye özel lüks giyim tanımı beni herzaman heycanlandırmıştır. Eminim siz de bir davette giyineceğiniz elbiseyi haftalar süren araştırmalardan sonra nihayet bulup "oh, sonunda tam bana göre birşey!" diye düşününce sevinir ve o günün gelmesini sabırsızlıkla beklersiniz. Ve o gece gelir. Saatler süren hazırlığın ardından mekana gidilir, ne kadar güzel, ne kadar eşsiz olduğunuzu düşünüp içkinizi yudumlarken etrafınıza bakınırsınız ve o da ne? Sizden bir tane daha! Yudumlamakta olduğunuz içki adeta zehir olur birden ve mümkünse o bardak gidilip "pişti" nin üzerinde kırılmalıdır. Tabiki etik olmayacak bu davranış biçimi yerine çok sevgili egomuz girer devreye ve aslında o kıyafetin sizde çok daha güzel durduğunu söyleyen savunma mekanizması çalışmaya başlar. Sıradan etkinliklerde pek de sorun yaratmayacak olan bu hadise, söz konusu büyük bir davette baş gösterince dayanılmaz olabilir.

Haute Couture/Yüksek Moda, 1850'lerde Charles Frederick Worth tarafından kurulmuş bir oluşumdur. Başlangıçta Fransız modasına ithafen kullanılan Haute Couture bugün anlamını kaybederek tüm yüksek moda kıyafetler için kullanılır. En kaliteli kumaşlardan elde edilen ,el emeğinin büyük olduğu, yalnızca bir ya da iki tane yapılan ve sadece yapıldığı kişinin ölçülerine uyan dünyada başka eşi benzeri bulunmayan kıyafetler.. Worth, ilk modern tasarımcı ve dünyada ilk defileyi dolayısıyla mankenliği icat etmiş adam olarak 1868'de Haute Coutre evlerinin birleşmesiyle oluşan 'Chambre Syndicale de la Couture Parisienne' yi kurdu. Kendilerini 'Couture House' olarak isimlendirme ve reklamlarında 'Haute Couture' terimini kullanma hakkına sahip olabilmeleri için Chambre Syndicale üyeleri şu kuralları takip etmelilerdi;

*Sipariş üzerine özel müşteriler için kıyafet tasarlama.
*Paris'te tam gün en az onbeş işçinin çalıştığı atolyeye sahip olma.
*Paris'te her sezon için (ilkbahar/yaz ve sonbahar/kış) hem günlük hem de gece kıyafeti olarak en az otuzbeş koleksiyon sunma.

1982'den beri Chambre Syndicale de la Couture Parisienne şovlarını sunmak için Paris'in tam kalbindeki Cour Carrée ve Cour Napoléon gibi en saygın mekanları kullanıyor. Haute Couture müşterisi olmak her yıl iki defa, ocak ve temmuz aylarında, Paris'te vuku bulan moda gösterilerine davetiyenizin olması anlamına geliyor. Peki kim bu müşteriler? Coutre evleri genelde isimler hakkında bilgi vermek konusunda son derece ihtiyatlılar. Marlene Dietrich, Audrey Hepburn, Romy Schneider, Greta Garbo, Katherine Hepburn, Brigitte Bardot, Liz Taylor gibi sinema sanatçılarının yanında Madonna ve Jennifer Lopez gibi starlarında olduğu bu liste uzayıp gidiyor.

Bayan New York borsası bankacıları, yöneticileri, bayan politikacılar ve varlıklı girişimcilerin bir ortak noktası var; temsili olmak,şık görünmek ve iyi hissetmek. Etrafta sadece sizin için Christian Dior tarafından yapılmış bir kıyafetle dolaşmanın iyi hissetmek bakımından ne anlama geldiği gayet açıktır herhalde. Yapımı 100 den 400 saate kadar çıkan ve bedeli $26,000 dan $100,000'a değişen Haute Couture kıyafetlerini bugün dünya çapında yalnızca birkaç bin kadın satın alıyor. Verilen paraya değmekle birlikte tabiki pahalılar. Günümüz lüks kadınlarının bu ayrıcalığı istemek için pek çok nedeni var. Bunların arasında nişan,özel bir doğumgünü partisi,başkanın, kralın ya da ünlü kimsenin evinde önemli bir davet bulunuyor.

1937'de Windsor Düşes'i namı diğer Wallis Simpson gelinliğini Fransız modacı Mainbocher' a yaptırdı.Lanvin, Alcantara'nın İspanyol prensesi için gelinlik yaptı. 1960'ta Belçika'nın kraliçesi Fabiola'nın gelinliği Balenciaga tarafından yapıldı. Eskinin Mainbocher(daha sonra Balenciaga tarafından alındı), Paul Poiret, Madeleine Vionnet, Robert Piguet, Elsa Schiaparelli gibi bir çok ismi artık mevcut değil listede.Balenciaga, Nina Ricci, Paco Rabanne, Ted Lapidus and Thierry Mugler isimleride Haute Coutre'yi bıraktı.1994'ten beri Pierre Cardin coutre modellerini halka açık biçimde sunmak yerine küçük bir grup özel müşterisine sunmayı seçti. Moda dünyası sürekli bir değişimin içinde ama Chanel, Dior, Givenchy and Yves Saint Laurent gibi ünlü isimler müşterilerine Haute Couture'u bugün hala sunuyorlar. Jean Paul Gaultier ve Christian Lacroix gibi yeni isimlerde kadroya katıldı. Fransız Haute Couture evlerinin bugünkü başlıca isimlerine gelince;

1. Coco Chanel (1915)
2. Pierre Balmain (1945)
3. Christian Dior (1946)
4. Hubert de Givenchy (1952)
5. Louis Féraud (1955)
6. Yves Saint Laurent (1962-2002)
7. Jean-Louis Scherrer (1962)
8. Emanuel Ungaro (1965)
9. Jean Paul Gaultier (1976)
10. Christian Lacroix (1987)

gibi dünyaca ünlü isimler görüyoruz.Türkiye'de ise ilk kez bir Türk modacı'nın Paris Haute Couture moda haftasında yer almasıyla bilinen Dilek Hanif'in yanı sıra,Cemil İpekçi, Yıldırım Mayruk, Bahar Korçan, Arzu Kaprol, Hakan Yıldırım ve Emel Acar Haute Couture listesinde bulunuyor.

Posted by ilke 15:59  

4 Comments:

  1. zerofeelings said...
    oha kadın 2 metre galiba. yazı da 2 metre meri. :)
    ilke said...
    evet dergi için yazınca biraz öyle oldu sıcak kanlı samimi anti-ukala zero. :)
    issue said...
    haute couture is dead.
    zerofeelings said...
    çok sıcakkanlıyım vallahi, ukala da nedir canım? ayıp ayıp. iftira iftira. sıcakkanlı seni.
    it's gettin hot in herre!!

Post a Comment