NEW RAVE İS THE NEW BLACK




2007 yazının ilk günlerini yaşarken erkek modasına da el atalım dedik. Genellikle kadınların işinin daha zor olduğunu düşünürken yaptığım araştırmalar sonucu erkeklerinde bizlerden altta kalan yönü olmadığını anladım. Dünyada şekillenen akımlardan etkilenen 2007 yaz modası sonbaharın retro havasını bırakmış kendini neon renklerin içinde bulmuş. Yazın gelmesiyle beraber new rave akımı gittikçe trendlikten çıkıp bir akıma dönüşmüş. Elektronik müziğin bu sene çok revaçta olması, tabi ki kıyafet sektörünü de etkilemiş. NME ortaya çıkardığı ‘new rave’ akımının dünyayı bu kadar etkileyeceğini nerden bilebilirdi? Ya da Klaxons myspace de açtığı müzik sayfasıyla bu kadar insana hitap edebileceğini tahmin edebilir miydi?Eloktronik müzik kültürünün yeni yeni yerleşmeye başladığı bu zamanlarda tabi ki uçuk tasarımlar yaz sezonun vazgeçilmezleri oldu.

‘Erkekler için moda kavramı kendini yeniliyor mu?’ yoksa ‘Erkekler uçuk tasarımları gönül rahatlığıyla giyebilecek mi?’ gibi sorularla aklımız karışırken birden bire erkeklerin moda kalıplarını yıktığını ve de tasarımcıların uç noktalarda olan tasarımlarını gönül rahatlığıyla giydiğini hepimiz hayretle seyrettik. Tasarımlar da kullanılan neon renklerin göz alıcılığı, ünlü tasarımcıların erkeklere verdiği feminen görüntüler hepimiz hafızasına kazınacak gibi. Erkek modasının bu feminen görüntüsü her yaz biraz daha da alevlense de Calvin Klein’in marka sözcüsü Karen Stabiner The New York Times’a şöyle dedi: "Eşcinsellere değil; içinde bulunduğumuz çağa hitap etmeye çalışıyoruz." Çağın getirdiği yeni trendlere uyum sağlamak feminenlik getirse de ne kadar şık olduğu kaçınılmaz bir gerçek.

2007 erkek yaz trendlerinin en başında gelen renkli Psychedelic t-shirtler, kapşonlu hırkalar, kasketler, gladyatör sandaletler, st.tropez desenli terlikler, peruklar, desenli kapriler, korsan şapkaları, keten gömlekler, çapraz takılan postacı çantaları, neon renkli sneakerlar bu sene erkeklere ‘cyber kid’ havası verdi. Kışa göre daha rahat çizgelerle oluşan yaz koleksiyonları yazın canlılığını yansıtıyor.

Erkekler için öncü olan tasarımcılardan Valentino, mayo üstüne gömlek giydirerek kaslı ve daha bakımlı bir erkek görüntüsü çizmiş. Etro Pareo, inci küpeler ve boncuk kolye kullanarak erkek koleksiyonunda daha feminen bir hava katmış. John Richmond simetrik çizgili tişörtlerle renkli çizgili ceketleri başarılı bir şekilde kullanmış. Gucci, şortların altına püsküllü kovboy çizmesi giydirerek yaz sıcağını daha dayanılmaz kılmış.

Her sezonun başında feminen görüntü eleştirilse de bu sezon feminen görüntüsünün yanında oldukça renkli. Yazın sıcaklığının ve canlılığın tasarımlara yansıması tabi ki kaçınılmaz. Renkli, uçuk ve sınırlarını zorlayan bir sezonu bize yaşatan moda dünyası, bu gidişle çok tabu yıkmaya devam edecek. Biz ise sürekli kabuk değiştiren, kendini yenileyen fikirler sayesinde daha çok değişik tasarımlarla karşılaşacağız.



new rave yaşantının bir parçasını bu video da izleyebilirsiniz:

Posted by issue 12:15  

1 Comment:

  1. Anonymous said...
    Bu *New Rave* akımı bence gereksiz olmuş. Görüntülere de bakılırsa *neyin varsa geçir üzerine* akımı olmuş, bana kalırsa Retro her zaman kalbimde bir numara..

Post a Comment