Trenchcoat

Moda tarihinin en büyük ikonlarından birisi hiç şüphesiz trençkottur. Trench, trenchcoat, ne derseniz deyin; 1914'ten beri her nesil tarafından giyilen, neredeyse 100 yıl boyunca asla modası geçmeyen ve karşısına çıkan yüzlerce trendin hiç birinin silemediği belki de tek şeydir.
Thomas Burberry tarafından yaratılan trençkot, ilk olarak İngiliz askerler tarafından 1.Dünya Savaşı'nda giyilmeye başlandı. Savaş bittikten sonra da bir çok asker trençkotu sivil hayatlarında kullanmaya devam etti. 2. Dünya Savaşı'nda İngilizler'in yanı sıra Nazi ve Sovyet askerleri de trençkot giymeye başladılar. Bütün bu askerler içinde bence en çok Almanlar kendilerine yakıştırmışlar trençkotu (siyah deri SS trençkotları gerçekten çok güzeldir).

Trençkot 2. Dünya Savaşı bittikten sonra belli bir dönem gerçekten çok popüler oldu. Zamanın önemli oyuncuları filmlerde ve özel hayatlarında hep onu giydiler. Bu kadar karizmatik bir giysiyi çizgi roman dünyası da kullanmadan yapamadı. DC Vertigo Comics'in en önemli serilerinden biri olan Hellblazer(John Constantine) trençkotuyla bir kült oldu. Bunun yanında Vertigo'dan Frank Miller's Sin City'deki Marv karakterinin trench konusunda çok güzel hikayeleri vardır. Trench çizgi roman dünyasında o kadar çok sevilir ki, yine Vertigo "the Trenchcoat Brigade" adında (John Constantine, Doctor Occult, Phantom Stranger, Rose Psychic) bir seri çıkarır.



London Fog, Aquascutum gibi markaların çok güzel trench'leri bulunsa da, tabii ki adı trençkotla özdeşleşen tek marka Burberry'dir. 1920 yılından itibaren Burberry trench'lerin içinde bugün de hala tüm Burberry ürünlerinde görebildiğimiz Nova check adı verilen ekoseli desen bulunuyor. Genellikle klasik trench 10 düğmeli; bej, haki ve siyah olur. Ama bence klasik Burberry trench'e en yakışan renk laciverttir.


zerofeelings in katkılarıyla...

Posted by perry boy 23:24  

1 Comment:

  1. ilke said...
    i <3 my burberry.

Post a Comment