Hayali Parfümler

Clive Christian No. 1, geçtiğimiz günlerde dünyanın en pahalı parfümü olarak Guinness rekorlarından birine imza attı. En ender bulunan maddelerle hazırlanan parfümün 30 ml'lik bir şişesi $2350 değerinde ve her yıl 1000 tane kadın, 1000 tane erkek olmak üzere 2000 şişe satışa sunuluyor. Parfümün Imperial Majesty adlı özel yapım Bakara kristali elmaslarla süslü şişede bulunan versiyonu ise $200,000 ediyor ve şu ana kadar sadece 10 adet üretilmiş. Fiyatı ne olursa olsun dünyadaki en pahalı maddeler -ki bunlar çok çok ender oldukları için her zaman bulunamayabiliyor- kullanılarak yapılan parfümün içeriği, bu özelliği nedeniyle her yıl değişiyor. Mutlaka kullanılanlar ise Hint sandal ağacı ve Tahiti vanilyası.

Parfümlerin dünyası aslında hiç de sandığımız gibi değil. Parfümlerin içeriğinde gördüğümüz pek çok şey, aslında gerçek değil. Bir kısmı dünyada var olmayan maddeler. Kate Moss'un son parfümünün reklamında gördüğümüz siyah gül mesela. Siyah gül denen güller çok koyu bordo yaprakları olan, yani aslında siyah olmayan güller. Aynı şey Tom Ford'un Black Orchid'i için de geçerli. Ford'un ürettirdiği orkide şu an var olan siyaha en yakın orkide olsa da, dünyada tamamen siyah olan bir orkide henüz yok. Shiseido parfümü Zen'in içeriğinde bulunan mavi gül, şu anda nesli tükenmiş bir tür.

Aynı zamanda bir de hayali kokuların çiçek kokusu olarak gösterilmesi durumu var. Kenzo'nun bir zamanlar deli gibi satan Flower'ının şişesinin içindeki kırmızı gelincik hiç dikkatinizi çekmiş miydi bilmiyorum ama, kırmızı gelincik kokusuz bir çiçek. Aynı şey Marc Jacobs Daisy ve Prada Infusion d'Iris için de geçerli. Hem papatya, hem de iris kokusuz çiçekler. Meyve kokulu parfümlerde de sentetik kokular kullanılıyor. Çünkü turunçgiller dışındaki meyvelerin kokusu çıkarılamıyor.

Tüm bu nedenlerden dolayı parfüm endüstrisi artık sentetik kokuları tercih ediyor. Bu aynı zamanda hayali kokuların (Estée Lauder Beyond Paraside'daki cennet kokusu gibi) üretilmesine de imkan veriyor.

Posted by zerofeelings 14:46  

0 Comments:

Post a Comment